Impressie symposium: HELP! Wij gaan samenwerken...

  Wat maakt samenwerking tussen twee organisaties succesvol? Deze vraag stond centraal op donderdag 29 september 2016 tijdens het praktijksymposium ‘Help! Wij gaan samenwerken’.

  Aanleiding voor deze bijeenkomst is de samenwerking tussen adviesbureaus OPPS en draaijer+partners. Hiervoor kwamen een aantal prominenten hun kennis en ervaringen delen rondom Publiek Private Samenwerking:

  • Jaap Schaveling, associate professor leiderschap en samenwerken aan Nyenrode Business Universiteit en expert in systeemdenken en leiderschap.
  • Kees Kaan, oprichter van KAAN Architecten en Hoogleraar Complexe projecten aan de TU Delft.
  • Douwe Prinsse, wethouder van de gemeente Hardenberg, portefeuillehouder voor onder andere Ruimtelijke Ordening en Grondbeleid, bouwzaken en het centrumplan Hardenberg.
  • Frankwin van Beers, algemeen directeur van WILDLANDS Adventure Zoo Emmen.

  Samenwerken is iets van jezelf

  Een seminar met verassende sprekers, of beter gezegd sprekers met een verassende boodschap. Jaap Schaveling van Nyenrode trapte af met de boodschap dat samenwerken iets natuurlijks is (zelfs primaten kunnen het) waar je veel aandacht aan moet besteden om het succesvol te laten zijn. En die aandacht kan maar beter op jezelf gericht zijn dan op de ander. Jezelf beïnvloeden is al erg moeilijk omdat het grootste gedeelte van ons gedrag al vast ligt in onze genen en onze opvoeding, dat kunnen we nauwelijks veranderen. Dat is bij de ander net zo! En daar helpen ook geen schema’s, systemen, procesarchitectuur of stuurgroepen bij.

  Samenwerken is voor 90% gedrag

  Dat maakten onze ervaren expertsprekers met veel praktijkvoorbeelden wel duidelijk. Douwe Prinsse liet zien hoe zijn kijk op samenwerking gedurende zijn 14 jaar als wethouder veranderde. Hij paste zijn gedrag aan om effectiever tot besluitvorming met zijn gemeenteraad en de burgers te komen.

  Kees Kaan vertelde niet over zijn fantastische architectuur maar over zijn leven aan boord van een wedstrijd zeilschip en hoe die samenwerking zijn kijk op zijn eigen architectenbedrijf beïnvloedde. Frankwin van Beers tenslotte leidde een megaproject, Wildlands Adventure Zoo in Emmen. Door mensen aan zich te binden die vaardigheden bezaten die hij niet had, die hem soms dwarszaten, maar met wie hij wel een klik had, maakten volgens hem dit project tot een groot succes.

  Dat is ook wat OPPS en draaijer+partners bindt. Natuurlijk denken we een goede businesscase te hebben maar we willen vooral graag met elkaar werken, daar zien we naar uit, naar inspiratie, humor en respect voor elkaar.

  We gaan zeker verder werken met de resultaten van ons seminar, niet alleen voor onze eigen samenwerking maar vooral ook voor u als klant. Er is nog veel winst te behalen, en dat niet alleen met een goed plan van aanpak.

  PPS Praktijkdag 7 december 2016

  Heb je ons seminar gemist en ben je benieuwd naar de leerervaringen van het symposium? Kom dan op woensdag 7 december naar de PPS Praktijkdag op de Kromhoutkazerne te Utrecht, waar wij een workshop samenwerken verzorgen.

  aangemaakt: 25-10-2016
  afbeelding van Impressie symposium: HELP! Wij gaan samenwerken...
  • © 2022 OPPS
  • All rights reserved.